Jest to jedno z niewielu dań, które kojarzy mi się z dzieciństwem – pyszne słodkie i proste. Pamiętaj, że smak własnoręcznie zrobionego ryżu na mleku jest wielokrotnie lepszy od tego kupnego (a w dodatku, jaka satysfakcja będzie podczas jedzenia). Oczywiście zamiast jabłek można dodać truskawek, cynamonu…



Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, wsypujemy ryż i gotujemy.

Gdy większość mleka zostanie wchłonięta przez ryż dolewamy „na raty” po około 2-3 łyżki pozostałego – gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki (nie gotujemy na papkę!).

W końcowej fazie, gdy ryż już będzie prawie miękki wsypujemy .

Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w kostkę, umieszczamy w osobnym garnku, dodajemy miodu i zaczynamy gotować.

Po około 5-10 minutach owoce zaczną się rozpadać. Dodajemy cynamon, sok z cytryny i cukier do smaku.

Ryż nakładamy do miseczek i polewamy powstałym jabłkowym musem.

Smacznego :-)