W związku z tym, że ze wczorajszego obiadu zostało mi sporo mięsa postanowiłem zrobić pyszny sos podany z plackami ziemniaczanymi. Oczywiście do przygotowania tego sosu możemy użyć dowolnego wcześniej upieczonego (lub ugotowanego) mięsa.



  • 1kg ziemniaków
  • 2
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 200g upieczonej łopatki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • 250ml bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach.

W garnku podsmażamy 1 posiekaną cebulę i przekładamy ją do ziemniaków.

Nie zdejmując garnka z kółka wsypujemy pokrojone w kostkę oraz cebulę i smażymy przez 5-10 minut.

Do garnka dodajemy pokrojone w większą kostkę paprykę i mięso, zalewamy bulionem, wyciskamy , przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i mieszamy.

Przed podaniem do sosu dodajemy 1-2 łyżki mąki i dobrze mieszamy – sos musi być gęsty.

Do ziemniaków znajdujących się w misce razem z już przestygniętą cebulą wbijamy jajka, wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz, mieszamy, aby składniki się połączyły i smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Smacznego :-)

Ciekawe przepisy: