Bez tego dania niewątpliwie duża część fast foodów i małych barów nie może istnieć. Panierowane są ubóstwiane zarówno przez małych brzdąców jak i dorosłych. Świetnie sprawdzają się na imprezach, ponieważ nie potrzeba noża i widelca by je zjeść – wystarczy serwetka, aby nie ubrudzić sobie rąk.



  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 100ml mleka
  • 150g mąki
  • 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli
  • 50g bułki tartej
  • 100g płatków kukurydzianych
  • (do smażenia)

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy błonki oraz kostki i kroimy na kawałki.

W misce łączymy ze sobą mąkę, , jajko oraz przyprawy. Gdy masa będzie już gładka (bez grudek) dodajemy do niej pokrojone piersi z kurczaka.

Na talerz wsypujemy bułkę tartą oraz pokruszone . Pokryte masą piersi z kurczaka dokładnie obtaczamy w panierce i smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Polecam podawanie z sosem ziołowym i frytkami.

Smacznego :-)